• Vereniging

  Het verhaal gaat over de strokartonfabriek Erica II gevestigd in Oostwold. Het grote geld achter de fabriek was in handen van Jo Smit, een industrieel die aan de Hereweg in Groningen woonde. Hij bezat veel onroerend goed en landerijen en stond dan ook als zeer rijk bekend.

  Regelmatig bezocht hij Erica II in opvallend chique auto’s en een vast ritueel daarbij hoorde bijvoorbeeld dat zijn hond, een gevlekte Dalmatiër die door de buurt als “krentenstoet” werd aangeduid, ter hoogte van de Garage Staal uit de auto werd gelaten en achter de baas aan moest hollen naar de fabriek. Jo Smit was echter vooral bekend door zijn grote paardenstal. Naar verluidt was hij de eigenaar van zo’n 80 paarden waarvoor hij een grote manege had in Zuidhorn. Maar het was niet zozeer het aantal paarden wat de aandacht trok; Smit had in zijn collectie de absolute toppers op het gebied van rensport met grote landelijke bekendheid. Zijn toppaarden droegen achter hun naam een S en zo heette de grootste kampioen aller tijden Quicksilver S.

  Een andere grootheid was Pelikaan S, die de uiteindelijke naamgever is geworden van de voetbalvereniging van Oostwold. Toen Jo Smit ter ore kwam dat er in Oostwold plannen waren om een voetbalclub op te richten, stelde hij meteen een stuk grond ter beschikking als voetbalveld en uit erkentelijkheid voor dit gebaar vernoemden de oprichters hun club naar het lievelingspaard van Jo Smit. (11 mei 1957)

  VV Pelikaan-S is een op 11 mei 1957 opgerichte amateurvoetbalvereniging uit Oostwold, gemeente Westerkwartier, provincie Groningen, Nederland.

  Het standaardelftal komt uit in het zaterdagvoetbal van het KNVB-district Noord. Tot en met het seizoen 1995/96 speelde het afwisselend in de Eerste-, Tweede-, Derde- of reserveklasse van de Groninger Voetbalbond (KNVB-afdeling Groningen). Na de reorganisatie bij de KNVB medio 1996 speelde het elftal in het eerste seizoen (1996/97) Vijfde klasse waaruit het direct degradeerde. Van 1997/98 tot en met 2009/10 kwam het uit in de Zesde klasse. Omdat in 2010 de zesde klasse in district Noord werd opgeheven kwam het team vanaf 2010/11 weer in de Vijfde klasse terecht. In 2014 werd het klassekampioenschap van 5E behaald. In 2015 werd het eerste seizoen in de Vierde klasse ook met het kampioenschap (4C) afgesloten. Ook de eerste deelname in de Derde klasse werd direct met de titel in 3C beëindigd. Na twee tweede plaatsen in de Tweede klasse werd in het derde seizoen het klassekampioenschap in 2J behaald. In het seizoen 2019-2020 mocht Pelikaan S gaan optreden in de eerste klasse. Door de coronacrisis lag het seizoen stil. In het seizoen 2022-2023 is Pelikaan S in een knotsgekke laatste speelronde kampioen geworden in de 1e klasse F, nadat het in de laatste minuut een penalty benutte tegen Oranje Nassau.

  In dit seizoen komt Pelikaan S uit in de 4e divisie.