• Vereniging

    Het verhaal gaat over de strokartonfabriek Erica II, gevestigd in Oostwold. De financiële steun achter de fabriek kwam van Jo Smit, een industrieel die aan de Hereweg in Groningen woonde. Hij bezat veel onroerend goed en landerijen en stond bekend als zeer rijk.

    Jo Smit bezocht regelmatig Erica II in opvallend chique auto’s. Een vast ritueel daarbij was dat zijn hond, een gevlekte Dalmatiër die door de buurt “krentenstoet” werd genoemd, ter hoogte van Garage Staal uit de auto werd gelaten om achter de baas aan te hollen naar de fabriek. Jo Smit was echter vooral bekend om zijn grote paardenstal. Naar verluidt was hij de eigenaar van zo’n 80 paarden en had hij een grote manege in Zuidhorn. Maar het was niet zozeer het aantal paarden dat de aandacht trok; Smit had in zijn collectie absolute toppers op het gebied van rensport met landelijke bekendheid. Zijn toppaarden droegen achter hun naam een 'S', zoals de grootste kampioen aller tijden Quicksilver S.

    Een andere grootheid was Pelikaan S, die uiteindelijk de naamgever werd van de voetbalvereniging in Oostwold. Toen Jo Smit hoorde dat er in Oostwold plannen waren om een voetbalclub op te richten, stelde hij meteen een stuk grond ter beschikking als voetbalveld. Uit erkentelijkheid voor dit gebaar vernoemden de oprichters hun club naar het lievelingspaard van Jo Smit. Zo werd op 11 mei 1957 VV Pelikaan-S opgericht, een amateurvoetbalvereniging uit Oostwold, gemeente Westerkwartier, provincie Groningen, Nederland.

    Het standaardelftal van VV Pelikaan-S komt uit in het zaterdagvoetbal van het KNVB-district Noord. Tot en met het seizoen 1995/96 speelde het afwisselend in de Eerste, Tweede, Derde of reserveklasse van de Groninger Voetbalbond (KNVB-afdeling Groningen). Na de reorganisatie bij de KNVB medio 1996 speelde het elftal in het seizoen 1996/97 in de Vijfde klasse, waaruit het direct degradeerde. Van 1997/98 tot en met 2009/10 kwam het uit in de Zesde klasse. Omdat in 2010 de Zesde klasse in district Noord werd opgeheven, speelde het team vanaf het seizoen 2010/11 weer in de Vijfde klasse. In 2014 werd het klassekampioenschap van 5E behaald. In 2015 werd het eerste seizoen in de Vierde klasse ook met het kampioenschap (4C) afgesloten. Ook de eerste deelname in de Derde klasse werd direct met de titel in 3C beëindigd. Na twee tweede plaatsen in de Tweede klasse werd in het derde seizoen het klassekampioenschap in 2J behaald. In het seizoen 2019/2020 mocht Pelikaan-S gaan optreden in de Eerste klasse. Door de coronacrisis lag het seizoen stil. In het seizoen 2022/2023 werd Pelikaan-S in een spannende laatste speelronde kampioen in de 1e klasse F, nadat het in de laatste minuut een penalty benutte tegen Oranje Nassau.

    Het avontuur van VV Pelikaan-S in de Vierde Divisie is helaas ten einde gekomen. Na een moeizaam seizoen, waarin de ploeg uit Oostwold tegen degradatie vocht, is degradatie een feit geworden. Pelikaan-S degradeert en speelt in het seizoen 2024/25 geen prestatievoetbal meer. Pelikaan-S kan terugkijken op een rijke historie in het prestatievoetbal, met als hoogtepunt de promotie naar de Vierde Divisie in 2023. De club heeft met passie en sportiviteit gestreden, maar helaas was het dit keer niet genoeg.